Aldring af Æteriske Olier
Peroxidation og intramolekylære reaktioner
Olivenolier bliver harske over tid. Harskning er en kemisk ændring af de molekylære strukturer i vegetabilske olier. De samme kemiske mekanismer virker også på æteriske olier. Tilstedeværelsen af ilt, der naturligt er opløst i olierne, initierer disse kemiske reaktioner. De accelereres i nærvær af lys, luft, temperaturudsving eller forskellige urenheder.
Den reaktionsmekanisme, der ligger til grund for denne "ældning", opdeles i to trin: peroxidation og intramolekylære reaktioner (eller propagationsfase).
Den videnskabelige litteratur beskriver flere eksempler på peroxidation. Her er et eksempel med linalol, som er rigeligt til stede i æteriske olier. (Eksempel: lavendel, lavandin, linalol-timian, rosenwood, salvie, osv).
I dette skema gennemgår linalol først en peroxidation. Det producerer en ny forbindelse: 7-dydroperoxy-3,7-dimethyl-octa-1,5-diene-3-ol.